Назад

На що здатна модернізована версія безпілотника ACS-3

26.10.2020

Новий двигун, нове програмне забезпечення та корисне навантаження – розповідаємо, чому оновлений ACS-3 став ще крутішим.

Розвідувальний безпілотний літальний апарат ACS-3 від української приватної компанії Skyeton постачається до Повітряних сил Збройних сил України, несе службу разом з ударним Bayraktar TB2, а його цивільна версія – Raybird-3 – встановила рекорд України за тривалістю безперервного перебування у повітрі, а саме 24 години 31 хвилину.

Крім рекордного часу перебування у повітрі, ACS-3 має й низку інших переваг: широкий спектр змінного корисного навантаження, здатність виконувати задачі розвідки як вдень, так і вночі в будь-яку пору року та за умов застосування засобів РЕБ противника.

Створюючи цей безпілотник, у Skyeton зробили ставку на три основні складові: можливості планера, автоматизація процесів та надійність і довговічність комплексу. Саме поєднання цих трьох компонентів забезпечило появу конкурентоздатного комплексу, цікавого не тільки українським військовим, але й закордонним замовникам.

Сьогодні ж у компанії розповідають про створення модернізованої версії безпілотника ACS-3M. Оновлений комплекс отримав новий двигун, нове програмне забезпечення та можливість встановлення нового корисного навантаження – малогабаритного радара з синтезованою апертурою (детальніше про нього читайте на сторінках цього номеру Defense Express). Всі ці оновлення варті уваги та забезпечують безпілотнику нові конкурентні переваги.

Спершу розповімо про двигун. Він інжекторний, японський, дуже економічний та надійний. Завдяки новому двигуну висота польоту безпілотника збільшилася з 3000 м до близько 4500 м. Він також має автоматичну корекцію подачі палива в необхідних пропорціях, що в сукупності забезпечує близько 15 % економії палива. Комплекс з цим двигуном вже був відвантажений одному з закордонних замовників компанії – OAE.

Не менш важливе оновлення в модернізованому ACS-3M – це новий «софт». Фахівці компанії з нуля написали програмне забезпечення для наземної станції управління. Його ключова «фішка» – клієнт-серверна архітектура. Про що саме йдеться?

Раніше у безпілотника ACS-3 було одне робоче місце, яке взаємодіяло з одним літальним апаратом. Тепер до наземної станції управління можна під’єднати будь-яку кількість літаків і навпаки – до одного літака може під’єднатися будь-яка кількість користувачів. Але на цьому круті штуки нового «софту» не закінчуються. Наприклад, якщо до одного літака під’єднано декілька користувачів, то програмне забезпечення вміє розмежовувати їхні права. Так, одна людина може тільки спостерігати за діями безпілотника, а інша – керувати ним.

У новий «софт» також інтегровано повноцінне управління камерою – для цього у користувача є додаткове вікно, на яке можна перемикатися за потреби. Зрештою, оператору стало простіше керувати безпілотним літальним апаратом завдяки повністю графічному інтерфейсу без жодних таблиць на польотне завдання. Як стверджують в Skyeton, на нове програмне забезпечення зможуть перейти всі клієнти – як нові, так і чинні оператори безпілотника ACS-3.

У модернізованій версії буде збільшено максимальний радіус дії із забезпеченням передачі відео та даних телеметрії з 80 км до 120 км. Крім того, цікавим буде й питання щодо того, як саме зміниться час перебування безпілотника у повітрі, який, нагадаємо, становить понад 24 години.

За словами розробника, цей показник наразі залежить від маси та типу корисного навантаження. Так, з фотоапаратом безпілотник літатиме понад 30 годин, з камерою цей показник залежатиме від інтенсивності її використання та становитиме 20 й більше годин.

Сьогодні компанія Skyeton готує модернізований безпілотник ACS-3M до проходження державних випробувань і прийняття на озброєння Збройних сил України.

Оригінальна стаття – https://defence-ua.com/weapon_and_tech/na_scho_zdatna_modernizovana_versija_bezpilotnika_acs_3-1919.html